Un sport frumos – baletul!

Integrat în domeniul artei frumosului, baletul este deseori considerat mai mult decât un sport, mai mult decât o dezvoltare armonioasă a corpului. Acest tip de dans urmărește exprimarea nonverbală a eleganței, a emoțiilor și de ce nu, a gândurilor și frământărilor omenești prin limbajul trupului. Ca orice spectacol, alături de teatru, operă și film, baletul este în strânsă legătură cu termenul de catharsis, care înseamnă purificare, curățare a sufletului și a conștiinței. Astfel, cei ce privesc tema pusă în scenă se identifică cu personajele, cu acțiunea și evadează din monotonia sau nebunia și aglomerația vieții de zi cu zi, căutând o metodă de a-și legitima faptele sau gândurile, sau de a privi o poveste ce și-au dorito pentru ei.

Baletul este un gen de dans artistic figurativ, spectacol teatral executat de una sau mai multe persoane. Un corp, un ansamblu de balet compus din balerini și balerine, execută dansuri și mișcări mimice, după o compoziție muzicală.

Baletul este considerat cea mai complexa ramura a artei. Dezvoltarea fizica armonioasa ,formarea unei atitudini corecte a corpului , corectarea deficientelor fizice (cifoze , scolioze , picior plat),coordonarea motrica adusa in stadiul de abilitate deosebita, insusirea culturii muzicale si nu in ultimul rand gratia si eleganta miscarii , sunt doar o parte din avantajele practicarii constante a acestei arte frumoase.

In tari in care baletul este vazut ca o arta nationala,iar balerinii sunt priviti ca un bun de patrimoniu,dezvoltarea si evolutia tehnica si artistica este profund vizibila si infloritoare.In Romania inca exista o scoala de balet cu traditie,care a dat si continua sa dea nume de valoare internationala.

Baletul este o arta cu adevarat unica si uimitoare. Din pacate, astazi, din ce in ce mai putina lume isi indreapta atentia spre balet.

Havelock Ellis credea despre balet ca „este arta cea mai inalta, cea mai miscatoare, cea mai estetica, deoarece nu este numai traducere sau conceptualizare din viata; e chiar viata insasi”, in timp ce Martha Graham, coregrafa de exceptie, considerata una din pionierii dansului modern spunea ca acesta „este limbajul ascuns al sufletului”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s